Cursusmiddagen

Deze winter organiseren wij in Opheusden de volgende cursusmiddagen:
 
Dinsdag 13 december: Opgravingen rond de Vesuvius inclusief Italiaanse lunch
Niet alleen de grote opgravingen van Pompei en Herculaneum komen aan bod, maar ook prachtige (keizerlijke) villa's in minder bekende plaatsen als Stabiae. Natuurlijk betrekken we het ooggetuigenverslag van Plinius van de eruptie van de Vesuvius bij dit verhaal. De inschrijving is al gestart.
 
Naar aanleiding van bovenstaande cursusdagen organiseren wij in mei een rondreis in Napels en omgeving. 
 
2023 
Zaterdag 14 januari: Puglia, het antieke Apulië inclusief Pugliese lunch
De hak van de laars is een bijzonder gebied dat door 60.000.000 olijfbomen wordt gekenmerkt.  Hier vestigden zich de raadselachtige Messapiers, gevolgd door de Grieken en Romeinen, de Byzantijnen en de Hohenstaufen om er maar een paar te noemen. Een gebied rijk aan een zeer gevarieerde cultuur: van de Trulli tot Castel del Monte, van de Barok van Lecce tot de gouden juwelen van Taranto. En het staat bekend om een van de beste keukens van La Bella. Materiaal genoeg voor een mooie cursusdag en een reis begin oktober.
Dinsdag 21 februari: De Romeinen in de Provence inclusief een Franse lunch
Al ruim voor Caesar waren de Romeinen actief in Gallia  en ze zouden hier hun eerste provincie stichten, die prachtige Romeinse monumenten heeft te bieden. De Pont du Gare, het Maison Carrée en Vaison-la-Romaine om er maar een paar te noemen.  Bijna nergens is het Romeinse erfgoed zo goed bewaard als hier. Natuurlijk komen ook andere facetten aan de orde zoals de prachtige abdij van Senanque, de lavendel en Vincent van Gogh.  
Dinsdag 7 maart: Bezoek aan tentoonstelling Sterven in Schoonheid, de wereld van Pompei en Herculaneum te Assen.
Wij reizen vanuit Veenendaal de Klomp met de bus naar Assen. Onderweg krijgt u een minicollege over de noodlottige uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus inclusief het verslag van de uitbarsting dat de jonge Plinius heeft nagelaten die bij de ramp aanwezig was. Na een lunch in Assen bezoeken we uitgebreid de meer dan 100 vondsten uit Pompei en Herculaneum.
 
 
De cursusdagen vinden plaats in Opheusden (vlakbij station Kesteren en Rhenen). Een week voor de cursus ontvangt u de gegevens over locatie en tijden (meestal van 11.00 tot 15.30 uur).
 
 
 
Voor meer informatie over aanmeldingen en kosten: rolfingesmit1@gmail.com