De Romeinen in de Provence 8-15 mei 2024

Bijna nergens in Europa is de Romeinse cultuur zo mooi bewaard als in de Provence. Het theater van Orange, de Pont du Gard, het Maison Carrée in Nîmes en de opgravingen in Vaison-la-Romaine zijn slechts enkele voorbeelden van de vele archeologische overblijfselen uit deze voormalige provincie Gallia Narbonensis. Naast het Romeinse verleden bekijken we op deze reis diverse middeleeuwse bouwwerken en steden, waaronder de romaanse kathedraal Saint-Trophime in Arles, de abdij van Sénanque en het historisch centrum van Avignon. In het schilderachtige Saint-Rémy-de-Provence staat het voormalige psychiatrisch ziekenhuis waar Vincent van Gogh een deel van zijn leven doorbracht en waar de kunstenaar vele werken schilderde. Op deze reis bezoeken we tevens Châteauneuf-du-Pape, waar de met kiezels bedekte wijngaarden het landschap typeren. Tijdens proeverijen en diners zullen we ook ervaren wat deze regio op culinair gebied te bieden heeft.

Programma (onder voorbehoud)

 • dag 1, wo 08-05

  Treinreis van Amsterdam naar onze pleisterplaats Avignon, met overstap in Brussel. Kennismaking met het oude centrum tijdens een wandeling voorafgaand aan ons diner.

  dag 2, do 09-05

  In Orange zien we de Triomfboog van Augustus en het prachtig bewaarde Romeinse theater. We maken kennis met de Oranjes in het Archeologisch Museum en wandelen door het oude centrum. Na de lunch keren we terug naar Avignon voor een verdere verkenning van de Provençaalse pausenstad. Tijdens de Babylonische ballingschap in de veertiende eeuw zetelde de paus niet in Rome, maar in Avignon. Het immense Palais des Papes, dat paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten bouwen, herinnert nog altijd aan deze periode.

  dag 3, vr 10-05

  Vaison-la-Romaine bezit de grootste Romeinse opgraving van Frankrijk. Het terrein beslaat vijftien hectaren en verschaft een goed beeld van het leven in deze voormalige Romeinse provincie. De middag staat in het teken van de Mont Ventoux, de kenmerkende berg die hoog boven het Provençaalse landschap uittorent. We besluiten de dag met een proeverij van wijn en chocolade in Châteauneuf-du-Pape.

  dag 4, za 11-05

  ‘s Ochtends bezoeken we Uzès, waar zich een van de mooiste Provençaalse markten bevindt. U kunt deze ochtend op eigen gelegenheid rondzwerven in dit prachtige middeleeuwse stadje. In de middag staat de Pont du Gard op het programma, het grootste Romeinse aquaduct dat we kennen. We maken niet alleen een wandeling over de Gard via de brug, maar lopen onder leiding van een gids ook door het aquaduct zelf, op de hoogste etage! Het nabijgelegen museum besluit de dag.

  dag 5, zo 12-05

  Deze dag staat in het teken van monumentenstad Nîmes. Een wandeling voert ons langs het beroemde Maison Carrée, een monument voor de beoogde opvolgers van Augustus, en het amfitheater. De Jardins de la Fontaine, een park met een tempel van Diana en de Tour Magne, bieden een prachtig uitzicht over het oude Nemausus. ’s Middags is er tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.

  dag 6, ma 13-05

  In Arles beginnen we met de unieke Alyscamps, de Elysese velden. Onder lommerrijke platanen lopen we langs een haag van Romeinse sarcofagen over de Via Aurelia naar een oude kerk. We bekijken in het centrum de Cryptoporticus en maken een wandeling onder het Romeinse forum. Met de prachtige romaanse gevel van de Saint-Trophime sluiten we af. Het dorpje Les Baux-de-Provence is gelegen op een rots. Hier, in de grillige, vaak door Van Gogh geschilderde Alpilles, kunt u genieten van het prachtige uitzicht of grasduinen in de gezellige winkeltjes. In het bekoorlijke Saint-Rémy-de-Provence maken we een wandeling in het spoor van Vincent van Gogh en bezoeken we het ziekenhuis waar hij verbleef. Les Antiques, een Romeinse boog en een grafmonument, vormen een passende entree voor de opgraving van Glanum, waar we ronddwalen door het Franse Pompeji.

  dag 7, di 14-05

  We vertrekken bijtijds naar de abdij van Sénanque. Dit fraai gelegen klooster uit de twaalfde eeuw is nog altijd in gebruik door monniken. Ondanks een bewogen geschiedenis met godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie bevindt het klooster zich in een zeer goede staat. Aansluitend bezichtigen we de Village des Bories in het hart van de Luberon. De traditionele hutten zijn zonder mortel gebouwd met stenen die ter plekke werden gevonden. De bouwtraditie van deze bories gaat terug tot het bronzen tijdperk en werd voortgezet tot in de achttiende eeuw. Onderweg naar Cabrières-d’Avignon passeren we de Fontaine-de-Vaucluse, een geliefde plek van de dichter Petrarca. Tot slot het Lavendelmuseum, waar u ook lavendelproducten te proeven krijgt!

  dag 8, wo 15-05

  Vrije tijd tot ons vertrek naar het treinstation, vanwaar kort voor 13.00 uur onze trein terug naar Nederland vertrekt.

 

Reisgegevens8-daagse treinreis van 8 t/m 15 mei 2024

reissom: t/m 7 februari 2024: € 3395; vanaf 8 februari 2024: € 3545; toeslag eenpersoonskamer: € 560

Inclusief: treinreis, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief: lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR a 5 euro p.p., verplichte bijdrage calamiteiten-fonds a 2,50 euro en boekingskosten a 27,50 per boeking.

Aantal deelnemers: minimum: 12 / maximum: 25

Deze reis wordt aangeboden in samenwerking met Labrys Reizen. Het contact daar is 

Drs. Daphne Oosten.

Verdere informatie: https://labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/reisoverzicht/de-romeinen-in-de-provence

 

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Avignon v.v. Op zowel de heen- als de terugreis is er één overstap. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
  08-05-2024: Amsterdam – Brussel-Zuid, 10.11 - 12.08 uur
  08-05-2024: Brussel-Zuid - Avignon, 13.17 - 18.13 uur
  15-05-2024: Avignon - Brussel-Zuid, 12.48 - 17.43 uur
  15-05-2024: Brussel-Zuid - Amsterdam, 18.52 - 20.44 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen (en op de terugreis uitstappen) op Schiphol, in Rotterdam of in Antwerpen. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn tegen een meerprijs op aanvraag ook beschikbaar. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.
  NB 3 Reist u liever met het vliegtuig? Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Ter plaatse

  De ritten in Frankrijk worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  We verblijven gedurende de hele reis in het comfortabele viersterrenhotel Cloitre Saint Louis, gevestigd in een oud klooster, zoals de naam al suggereert. Het hotel is gelegen in de historische binnenstad op loopafstand van de bezienswaardigheden. Het heeft een buitenzwembad. Alle kamers zijn comfortabel en voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.