Romeinen in de Provence, 11 tot 18 juni 2022

Bijna nergens in Europa is de Romeinse cultuur zo mooi bewaard als in de Provence. Het theater van Orange, de Pont du Gard, het Maison Carrée in Nîmes en de opgravingen in Vaison-la-Romaine zijn slechts enkele voorbeelden van de vele archeologische overblijfselen uit deze voormalige provincie Gallia Narbonensis. Naast het Romeinse verleden bekijken we op deze reis diverse middeleeuwse bouwwerken en steden, waaronder de romaanse kathedraal Saint-Trophime in Arles, de abdij van Sénanque en het historisch centrum van Avignon. In het schilderachtige Saint-Rémy-de-Provence staat het voormalige psychiatrisch ziekenhuis waar Vincent van Gogh een deel van zijn leven doorbracht en waar de kunstenaar vele werken schilderde. Op reis bezoeken we tevens Châteauneuf-du-Pape, waar de met kiezels bedekte wijngaarden het landschap typeren. Tijdens proeverijen en diners zullen we ervaren wat deze regio op culinair gebied te bieden heeft. Deze reis wordt aangeboden in samenwerking met de reisorganisatie Labrys Reizen te Nijmegen.

Mail ons voor meer informatie: rolfingesmit1@ gmail.com 

Programma

dag 1, za 11-06

Directe lijnvlucht naar Montpellier en rit naar Orange, waar we de komende vier nachten verblijven. Eerste kennismaking met het oude centrum tijdens een wandeling voorafgaand aan ons diner.

dag 2, zo 12-06

Wandeling naar de triomfboog van Augustus en bezichtiging van het prachtig bewaarde Romeinse theater in het oude centrum. Indien mogelijk proberen we hier deze week een voorstelling bij te wonen (optioneel). We maken kennis met de Oranjes in het Archeologisch Museum en wandelen door het centrum. In de middag rit naar Châteauneuf-du-Pape, waar we genieten van een proeverij van wijn en chocolade.

dag 3, ma 13-06

Vaison-la-Romaine bezit de grootste Romeinse opgraving van Frankrijk. Het terrein beslaat vijftien hectaren en verschaft een goed beeld van het leven in deze voormalige Romeinse provincie. De middag staat in het teken van de Mont Ventoux, de kenmerkende berg die hoog boven het Provençaalse landschap uittorent.

dag 4, di 14-06

We vertrekken bijtijds naar de abdij van Sénanque. Dit fraaigelegen klooster uit de twaalfde eeuw is nog altijd in gebruik door monniken. Ondanks een bewogen geschiedenis met godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie bevindt het klooster zich in een zeer goede staat. Aansluitend bezichtigen we de Village des Bories in het hart van de Luberon. De traditionele hutten zijn zonder mortel gebouwd met stenen die ter plekke werden gevonden. De bouwtraditie van deze bories gaat terug tot het bronzen tijdperk en werd voortgezet tot in de achttiende eeuw. Onderweg naar Cabrières-d’Avignon passeren we de Fontaine-de-Vaucluse, een geliefde plek van de dichter Petrarca. Tot slot het Lavendelmuseum, waar u ook lavendelproducten te proeven krijgt!

dag 5, wo 15-06

In het bekoorlijke Saint-Rémy-de-Provence maken we een wandeling in het spoor van Vincent van Gogh en bezoeken we het ziekenhuis waar hij verbleef. Les Antiques, een Romeinse boog en een grafmonument, vormen een passende entree voor de opgraving van Glanum, waar we ronddwalen door het Franse Pompeji. Het dorpje Les Baux-de-Provence is gelegen op een rots. Hier, in de grillige, vaak door Van Gogh geschilderde Alpilles, kunt u genieten van het prachtige uitzicht of grasduinen in de gezellige winkeltjes. Vervolgens rijden we naar onze volgende pleisterplaats, Nîmes.

dag 6, do 16-06

Vandaag staat in het teken van monumentenstad Nîmes. Een wandeling voert ons langs het beroemde Maison Carrée, een monument voor de beoogde opvolgers van Augustus, en het amfitheater. De Jardins de la Fontaine, een park met een tempel van Diana en de Tour Magne, bieden een prachtig uitzicht over het oude Nemausus. ’s Middags is er tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.

dag 7, vr 17-06

's Ochtends bezoeken we Uzès, waar zich een van de mooiste Provençaalse markten bevindt. U kunt deze ochtend op eigen gelegenheid rondzwerven in dit prachtige middeleeuwse stadje. In de middag staat de Pont du Gard op het programma, het grootste Romeinse aquaduct dat we kennen. We maken niet alleen een wandeling over de Gard via de brug, maar lopen onder leiding van een gids ook door het aquaduct zelf, op de hoogste etage. Het nabijgelegen museum besluit de dag.

dag 8, za 18-06

In Arles beginnen we met de unieke Alyscamps, de Elysese velden. Onder lommerrijke platanen lopen we langs een haag van Romeinse sarcofagen over de Via Aurelia naar een oude kerk. We bekijken in het centrum de Cryptoporticus en maken een wandeling onder het Romeinse forum. Met de prachtige romaanse gevel van de Saint-Trophime sluiten we af. Na wat vrije tijd rit naar het vliegveld van Montpellier voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.