Verloren en versteend Romeins verleden, 1 tot 8 april 2023

Van de stamvader der Romeinen Aeneas tot de ondergang van Pompei.

Tijdens deze voorjaarsreis bezoeken we de Romeinse Goudkust, de prachtige baaien rond Napels waar de rijke Romeinen graag een villa aanhielden. We bezoeken bekende en onbekende opgravingen rond de Vesuvius, het fascinerende Napels, maar ook de prachtige tempels van Paestum en het Graf van Aeneas. Archeologie, historie en mythologie komen uitgebreid aan bod. Tot slot bezoeken we plaatsen die een hoofdrol spelen in het Orakel van Sidelius zoals Minturnae en de tempel van Jupiter Anxur. Natuurlijk zorgt Inge voor een heerlijke culinaire omlijsting.

zaterdag 1 april

Na aankomst op de luchthaven van Napels rijden we per touringcar naar Minturnae waar we een prachtige kleine opgraving rond de Via Appia bezoeken. Transfer naar ons hotel Villa Irlanda in Gaeta, waar we het eerste deel van de reis verblijven. Dit hotel is gebouwd bovenop een Romeinse villa van de familie van keizer Augustus.

Zondag 2 april

Deze dag is gewijd aan de voorgeschiedenis van Rome. We bezoeken het ‘ graf van Aeneas’ in Lavinium. Daarna bekijken we aan de hand van Sidelius de tempel van Jupiter Anxur in Terracina en de villa van Tiberius te Sperlonga.

Maandag 3 april

In de ochtend bezoeken we de Vesuvius en kijken neer op de dader van de ellende van 79 na Chr.  Na afloop bezoeken we uitgebreid de opgraving van Herculaneum. Daarna reizen we door naar ons tweede accommodatie, het designhotel Habita79 met prachtig dakterras, vlakbij  de opgraving van Pompei gelegen.

Dinsdag 4 april

We bezoeken de Villa van Poppaea, de geliefde van keizer Nero,  te Oplontis met prachtige wandschilderingen. Hier ervaart u hoe de keizers buiten Rome leefden. In Paestum bezoeken we de beroemde Griekse tempels en het opgravingsterrein. 

 

 

Woensdag 5 april

We beginnen de dag met een bezoek aan het amfitheater van Pozzuoli en drinken koffie in de haven rond de tempel van Serapis.  In Baia, waar vele rijken in de Romeinse tijd een luxe villa hadden, wandelen we door het archeologisch park met experimentele ‘tempels’. Vervolgens gaan we naar Bacoli met haar enorme Romeinse cisterne, die ooit de Romeinse vloot van drinkwater voorzag. Tot slot staat de grot van de Sibylle van Cumae op het programma.

Donderdag 6 april

Vandaag is Pompei aan bod. U wordt in de ochtend rondgeleid langs de belangrijkste bezienswaardigheden in deze versteende stad. De voormiddag is vrij om verder zelf hier en in het moderne Pompei rond te dwalen. Daarna bezoeken we nog een  keizerlijke villa in Stabiae.

Vrijdag 7 april

Met het lokale treintje naar Napels. We maken een stadswandeling door de Spaanse wijk, langs kerststallen en palazzi en maken uitgebreid kennis met ondergronds Napels. En natuurlijk mag het Archeologisch museum met de schitterende vondsten van de opgravingen rond de Vesuvius niet ontbreken.

Zaterdag 8 april

Vrije ochtend in Napels gevolgd door transfer naar het vliegveld en directe vlucht naar Amsterdam.

Mail ons voor meer informatie: rolfingesmit1@ gmail.com